0357Försök med så kallat vinterkorn utsått vid Vadstena år 1777Rylander, Pehr
1779, maj

FÖRSÖK MED SÅ KALLADT WINTER-KORN, UTSÅTT WID WADSTENA ÅR 1777

En olägenhet i Vadstenatrakten är landhavren, som kväver annan växtlighet. Det säkraste sättet är att så höstsäd, men då gödseln är otillräcklig kan man inte göra det överallt. Jag har funnit att ett kornslag importerat från Hollstein av borgmästare Pihlsson i Varberg är det lämpligaste. Förhoppningsvis utdödas landhavren. En fördel att så på hösten är, att dragarna har kraft och ork och att man bättre hinner med vårsädet. Jag kommer att fortsätta med detta försök.

----------------------------
 
0358Svar på anmärkningarna angående Lüneburgska biskötselnAnonym
1779, maj

SWAR PÅ ANMÄRKNINGARNAE, ANGÅENDE LÜNEBURGSKA BISKÖTSLEN

Den som kritiserat min artikel om biskötseln i Tyskland, har menat att man inte kan föda så många kupor på samma ställe. Denna beräkning var gjord på bästa tänkbara omständigheter. Dock utnyttjas inte våra ljunghedar här i landet. All verksamhet bör överses av människan. När man släpper hästar på skogen i Skåne utan tillsyn, riskerar man att förlora åtskilliga. Detsamma med bin. Artikelförfattaren har råkat ut för flera förargliga tryckfel, som herr Kritikus uppmärksammat. Att slakta bin är nödvändigt för att födan skall räcka. Om herr Kritikus vill ägna sig åt biskötsel, bör han anställa en tysk bidräng.

----------------------------
 
0359Beskrivning på en snörullharvÅslund, Anders
1779, maj

BESKRIFNING PÅ EN SNÖ-RULLHARF

Detta redskap skall skaffa kölden väg till rågroten, när snö täckt en ofrusen åker. En stark eller två halvvuxna drängar kan dra den, då åkern inte tål hästfötter. Beskrivning.

----------------------------
 
0360Beskrivning på ett makalöst plåster som är gott för förränkt, försträkta senor och torrvärkAnonym
1779, maj

BESKRIFNING PÅ ET MAKALÖST PLÅSTER, SOM ÄR GODT FÖR FÖRRÄNKT, FÖRSTRÄKTA SENOR OCH TORRWERK

Smält beck, grankåda, gult vax och harts. Det knådas och bredes på ett skinn. Nu strös på peppar, ingefära, nejlikor, kardemumma, socker, saffran och ingnides i plåstret. Bra för podager och svullnader. Det placeras på det brutna stället och läker skadan på 2-3 dagar.

----------------------------
 
0361Utdrag ur Forsskåls meddelandenAnonym
1779, maj

UTDRAG AF FORSKOHLS

Lichen prunastri växer inte i Egypten, men är likväl värd uppmärksamhet för dess bruk vid bakning. Egyptierna förstår sig inte på att brygga dricka och vet ingenting om jäst. De importerar hela skeppslaster av mossan och tillreder en deg, som används som jäsmedel. Denna växt finns i Sverige, men vem skulle ge sig till att plocka och föra den till Alexandria.

----------------------------
 
0362Sätt att återförskaffa gamla valnötsträd deras fruktbarhetAnonym
1779, maj

SÄTT AT ÅTERFÖRSKAFFA GAMLA WALNÖTE-TRÄD DERAS FRUGTBARHET

Nötträden åldras snart, då de bära så mycket frukt. När man märker, att träden avtar, skall man skära bort alla gamla kvistar. Gräva upp jorden och vattna med vindrägg.

----------------------------
 
0363Ett fördelaktigt sätt att garva läderAnonym
1779, maj

ET FÖRDELAKTIGT SÄTT AT GARFWA LÄDER

Irlands parlament har tillkännagivit denna metod 1766. Man kokar ljung i ett kopparkärl och lägger i lädret, när temperaturen är kroppsvarm. Ju oftare man fyller på med ljungvatten desto fortare går garvningen. Det fordras en kran på sidan av kärlet, så att man kan släppa ut det kalla vattnet.

----------------------------
 
0364Anmärkningar angående folknumrenAnonym
1779, maj

ANMÄRKNINGAR ANGÅENDE FOLK-NUMREN

Gällande tiden 1749-1773. Även några städers folkmängd redovisas.

----------------------------
 
0365Anteckningar ur brev och tidningar angående väderlek och årsväxtAnonym
1779, maj

ANTECKNINGAR UTUR BREF OCH TIDNINGAR, ANGÅENDE WÄDERLEK OCH ÅRSWÄXT

Kalmar. Tidig vår. Folket lever av fisk. Torsken kan ha stenar i magen upp till ett duväggs storlek. Hur kan dessa avgå med hans avföring? Har han dem hela livet i magen?

Östergötland. Ingen vinter till skada för körslor. Februari var som om det varit maj.

Stora Tuna. Hela tiden vårväder. Ett stort åskväder i april.

Västerås. Mälaren är ren den 19 mars och seglationen på Stockholm i gång. Då det varit menföre hela vintern, har mindre stångjärn kommit till vågen än annars. Flera har sått vårsäden.

Uppsala. Tidig vår. Ån ren sista februari. Hoppas på god och tidig växt, då man haft kreaturen inne sedan början av oktober.

----------------------------