1865Jämförelse mellan fördelen av hästar eller oxars nyttjande vid åkerbruketAnonym
1801, nov-dec

JÄMNFÖRELSE MELLAN FÖRDELEN AV HÄSTARS ELLER OXARS NYTTJANDE VID ÅKERBRUKET.

Den viktigaste förbättringen i England i avseende på åkerbruket, är, enligt Lord Kaimes att man använder oxar istället för hästar.

Oxen synes vara gjord att arbeta i jorden. Den är stark och långsam och tålmodig. Då han arbetar lugnt och sakta bryter han sällan sönder något redskap, vilket ofta hästen gör.

Hästen är kanske lika stark, men för högbent och ivrig. Den blir lätt otålig, därefter envis och istadig.

Oxen nöjer sig med sämre föda och en karl kan sköta 10 oxar, men sällan 4 hästar.

Hästen är mycket dyrare i inköp och råkar oftare ut för sjukdomar och skador. Hästens gödsel bränner sönder medan oxens göder. Som gammal kan oxen gödas och säljas till slakt med god förtjänst.

----------------------------
 
1866Utdrag ur ett brev om årsväxten och väderleken i RoslagenÖhrströmer, Fredr.
1801, nov-dec

UTDRAG AF ET BREF OM ÅRSWÄXTEN OCH WÄDERLEKEN I ROSLAGEN.

Svår torka i höstas gjorde att rågen på hård jord blev klen. En fin vår hjälpte upp litet. Höga spannmålspriser. Då brännvinsbränningen åter är fri ökas priserna ytterligare.

Höskörden blev ganska god.

Såsom 1797 kom en flock trollsländor.

Stark blåst och kyliga nätter har varit menligt för trädgårdsväxterna.

----------------------------
 
1867Anmärkningar angående väderleken för oktober och november 1801Patriotiska Sällskapet
----------------------------
 
1868Utdrag ur brev rörande förbättrad tackjärnsblåsningEneström, Norberg
1802, jan-febr

UTDRAG AF BREF RÖRANDE FÖRBÄTTRAD TACKJERNS-BLÅSNING

I Hushållningsjournalen 1800 redogjorde brukspatron Eneström för sina försök med förbättrad tackjärnsblåsning. Han skulle detta år återkomma med vidare redovisningar. Tyvärr blev han mördad av lejda händer den 2 oktober förra året. Jag, brukspatron J D Steen, vill visa ett brev som jag fått av honom i ärendet.

I brevet beskrivs de ändringar, som behöver göras för att nå bättre resultat.

I brev till bergsrådet Norberg beskrivs hur masugnspipan och stället bör byggas. Han säger att den förståsigpåare som tror att tackjärnet blir sämre av ökad mängd bläster förstår inte tackjärnstillverkning.

Norberg beskriver sedan masugnsbälgarna och deras antal slag i minuten.

----------------------------
 
1869Om potatisens sjudande i ånga i avsikt att nyttjas till föda för boskapenAnonym
1802, jan-febr

OM POTATERS SJUDANDE I WATTEN-ÅNGOR, I AVSIKT AT NYTTJAS TIL FÖDA FÖR BOSKAPEN

I en kittel ställs en träbunke med tätt genomborrade hål i botten. Vatten hälls i kitteln och potatisen i träbunken. Genom ångan, som tränger upp genom hålen, blir potatisen mör och bevarar sockerhalten bättre än då de kokas i vatten.

----------------------------
 
1870Om mjöl av hästkastanjerAnonym
1802, jan-febr

OM MJÖL AF HÄSTKASTANIER

Man skalar och pulvriserar kastanjerna. Mjölet slås i ett kärl, som fylls med vatten. Efter en timme, när mjölet sjunkit till botten slås vattnet av. Detta upprepas 7-8 gånger. Sedan pressas vattnet ur och mjölet torkas. Nu är den skarpa smaken borta och mjölet kan användas till mat.

----------------------------
 
1871Rovoljas renande till godhet av bomolja eller mandeloljaAnonym
1802, jan-febr

ROV-OLJAS RENANDE TIL GODHET AF BOM-OLJA ELLER MANDEL-OLJA

I en enkom gjord panna av bly hälles vatten och ovanpå rovolja. Detta hålls ljummet i 4 dygn. Då är den obehagliga lukten borta och oljan är lika klar som mandelolja eller bomolja.

----------------------------
 
1872Ett nyttigt sätt att bekläda sina rum med papperstapeterSefström, E
1802, jan-febr

ET NYTTIGT SÄTT AT BEKLÄDA SINA RUM MED PAPPERS-TAPETER

Utom att väggarnas beklädning med tapeter gör rummen snygga och städade blir de varmare. Det vanliga att hopsy tapeterna och spika upp dem gör att man får mellanrum mellan tapeten och väggen, där drag och ohyra kan husera. Kostsammare är att klistra och sedan spänna tapeten mot väggen, men det har samma negativa effekter.

Ett bättre sätt är att skrapa och slipa väggen, låta en bokbindare kantskära arken med karduspappret och sedan klistra det med bokbindarklister, gjort av vatten och rågmjöl. Blandar man i något alun kan det hålla insekter borta. Man klistrar några ark i taget och låter klistret gå in i pappret. Sedan fäster man dem i en rad, så lång väggen är. Man fortsätter varv på varv tills väggen är täckt. Skarvarna trycks till och överflödigt klister torkas bort. Sedan är det bara att måla vilken färg man önskar.

----------------------------
 
1873Om ostron, att bereda en handelsvara däravSefström, E
1802, jan-febr

OM OSTRON, AT BEREDA EN HANDELS-WARA DERAF

Man handlar endast med råa Ostron, som det gäller att sälja innan de blivit skämda. I New-York fångas stora fina Ostron som bereds till handelsvara. Dels genom att de öppnade och tvättade Ostronen förvälls i en kittel. De tas upp och får svalna, överströs med svartpeppar och muskotblomma och lite vinättika. Läggs tillbaka i kitteln och kokas tills vattnet är hälften. De läggs på glasburkar att förvaras.

Ett annat sätt är att de steks i smör och förvaras i burkar med smält smör. Ett svenskt sätt är att öppna Ostronen, men inte ta ut dem. Man petar in lite smör, salt, svartpeppar och muskotblomma i varje skal, binder ihop den och steker dem på halster. När de svalnat tas de ur skalen och förvaras i burkar. Att bara förvara i salt gör Ostronen hårda i köttet och de förlorar i smak. Torkas de och pulvriseras kan de endast användas i såser, men de bevarar det mesta av sin goda smak.

----------------------------