0153Rön om krappens förbättrade brukBeckman, Joh.
1777, sept

RÖN OM KRAPPENS FÖRBÄTTRADE BRUK

Vid Vetenskapsakademiens sammankomst i vår berättade Beckman om krappodling. Han har upptäckt att man kan torka rötterna i vanlig bakugn. Om våra färgare köpte roten hel och färsk, malde den själv, vore man säker på att den var oblandad. Man skall inte ta bort det tunna skalet. Kärnan i roten får inte bli svart, då den förlorar i färgämne. Redan när växten är gul innehåller den röd färg. Ger man den till kor blir mjölken röd.

Becker menar, att tillsats av alun och vinsten inte är det bästa. Den syra dessa salter innehåller ändrar den röda färgen till gul och inte tvärtom, som menas av andra. Tillsats av alkali gör att man kan koka godset, vilket ger mera färg.

Becker tvättar bort jorden, skär i stycken och krossar i en glasmortel. Värmer alltsammans och pressar genom linne. Han färgade flanell, som var betat i olika solutioner. Den vackraste gavs av tennsolution. Tillsats av coccinille ger klarare färg.

----------------------------
 
0154Att göra ciderAnonym
1777, sept

AT GÖRA CIDER

Äpplena plockas innan de är för mogna. Males och pressad genom hårduk eller sikt. Slås på ankare och tätas. Endast en liten springa lämnas. Russin och socker skall tillsättas. Efter 6 månader är det klart att dricka. Även päron kan användas.

----------------------------
 
0155Sätt att utan kostnad uppdriva sumpiga och vattensjuka ängar till stor bördighetAnonym
1777, sept

SÄTT AT UTAN KOSTNAD UPDRIFWA SUMPIGA OCH WATTENSKUKA ÄNGAR TIL STOR BÖRDIGHET

Är ängen vattensjuk och mossbelupen blandas frö av Festuca Fluitans eller mannagräs med god mylla och sås strax efter höanden. Rötterna och brodden utvecklas under vattnet och ängen är efter 2-3 år överväxt med detta gräs. Fröna är desamma som utlänningarna mal mannagryn av.

----------------------------
 
0156Sätt att förvara små gröna ärterAnonym
1777, sept

SÄTT AT FÖRWARA SMÅ GRÖNA ÄRTER

Späda ärter plockas på morgonen, innan solen går upp. De spritas, förvälls och kyls i kallt vatten. Torkas på ett såll över asksmörja i 6 timmar. Förvaras i papperspåsar i torrt rum.

----------------------------
 
0157BotemedelAnonym
1777, sept

BOTEMEDEL

Ett medel mot sår, blessyrer och kontusioner är att lägga ett plåster av honung. Är såret djupt bytes plåstret efter några timmar. Såret får inte tvättas. Något stillande medel t.ex. socker får inte läggas på. Kuren är fullkomlig inom 24 timmar.

----------------------------
 
0158MaskAnonym
1777, sept

BOTEMEDEL

Skalet av en halv pomerans läggs i blöt i vitt franskt vin och ges till barnet om morgonen. Fortsättes några dagar. Är personen vuxen tas hela skalet.

----------------------------
 
0159Mot spruckna läppar och tänderAnonym
Anonym

1777, sept

EMOT SPRUCKNA LÄPPAR OCH TÄNDER

Smörj med veteolja. Pressa vetet mellan varma järnplåtar. Lämpligt på ojämn hud och vårtor. Även bröstvårtor, som spricker vid digivning.

----------------------------
 
0160Mot sten och grusAnonym
1777, sept

EMOT STEN OCH GRUS

Pulverisera unga bladknoppar av mullbärsträdet att inta på fastande mage med lite vin. Efter några dagar driva de urin och grus.

----------------------------
 
0161Mot rasande hundars bettAnonym
1777, sept

EMOT RASANDE HUNDARS BETT

Hans persiske majestät hade hört, att en bonde hade ett osvikligt medel mot vattuskräck, som rasande hundars bett åstadkommit. Han sände en erfaren läkare till bonden för att undersöka. En insekt, som Linné kallar Meloë blandas med honung, teriak, sönderstött stenkol, filspån av bly och mossa av askträ.

----------------------------