0150Om sädens förvarandeNordenström, Magn.
1777, sept

OM SÄDENS FÖRWARANDE

Magasinsbyggnader blir efter en del år förskämda och ohälsosamma. Man borde spara säd lite här och var, där det också kan ligga många år. För att nå ett sådant mål finns många förslag:

1) Torkning antingen i solsken eller rior hjälper inte, då säden sammanpackas i lårar. Den blir fuktig och unken och onyttig till utsäde.

2) Att torka säden på golv och sedan lägga den i kistor, som inte fylls helt är nog bra för säden, men det går åt stora lador om man skall kunna härbärgera mycket säd.

3) I utlandet har man hört talas om att säd grävts ned i jordkulor eller lagts i stenvalv. Blir troligen fuktigt till slut.

Här är några förslag grundade på naturen. Att inte tröska säden utan låta kornen dra kraft ur strået. Jag tror, att kornen håller sin växande och närande kraft i minst 20 år.

----------------------------
 
0151Sätt att frambringa äkta lindarAnonym
1777, sept

SÄTT AT FRAMBRINGA ÄGTA HOLLÄNDSKA LINDAR

Bland alla trädslag är den holländska linden den vackraste och lummigaste. Det kan vara svårt att få dem att fortplanta sig, ty deras frö blir aldrig mogna här. På Ekholms gård i Uppland har lyckade försök dock gjorts.

En gammal ful lind växte på gården. Den höggs av 3/4 aln över jorden. Där sköt en mängd telningar upp från stammen och roten. På varje telning gjordes med skarp kniv en skärning, så att den yttersta barken togs bort. Såret omplåstrades med ett stycke sämskskinn, som bands runt ett par varv. Detta skedde på varje telning långt ner. Jord fylldes på, så att såren täcktes. Tredje året avskildes de nya träden från moderplantan. Under skinnremsorna fanns en mängd rötter. Man fick 170 lindar av moderplantan, endast 6 gick ut. Samma sommar fick stubben nästan lika många telningar, som första gången.

----------------------------
 
0152Sätt att rödfärga träbyggnaderAnonym
Anonym

1777, sept

SÄTT AT RÖDFÄRGA TRÄBYGNADER

I Uppland används rödfärg med tjära. Den nya metoden är att i rödfärgen blanda vitriol och urin, vilket anses beständigare. Det är även bevarande för eld. Kostnad och åtgång för ett hus redovisas.

----------------------------
 
0153Rön om krappens förbättrade brukBeckman, Joh.
1777, sept

RÖN OM KRAPPENS FÖRBÄTTRADE BRUK

Vid Vetenskapsakademiens sammankomst i vår berättade Beckman om krappodling. Han har upptäckt att man kan torka rötterna i vanlig bakugn. Om våra färgare köpte roten hel och färsk, malde den själv, vore man säker på att den var oblandad. Man skall inte ta bort det tunna skalet. Kärnan i roten får inte bli svart, då den förlorar i färgämne. Redan när växten är gul innehåller den röd färg. Ger man den till kor blir mjölken röd.

Becker menar, att tillsats av alun och vinsten inte är det bästa. Den syra dessa salter innehåller ändrar den röda färgen till gul och inte tvärtom, som menas av andra. Tillsats av alkali gör att man kan koka godset, vilket ger mera färg.

Becker tvättar bort jorden, skär i stycken och krossar i en glasmortel. Värmer alltsammans och pressar genom linne. Han färgade flanell, som var betat i olika solutioner. Den vackraste gavs av tennsolution. Tillsats av coccinille ger klarare färg.

----------------------------
 
0154Att göra ciderAnonym
1777, sept

AT GÖRA CIDER

Äpplena plockas innan de är för mogna. Males och pressad genom hårduk eller sikt. Slås på ankare och tätas. Endast en liten springa lämnas. Russin och socker skall tillsättas. Efter 6 månader är det klart att dricka. Även päron kan användas.

----------------------------
 
0155Sätt att utan kostnad uppdriva sumpiga och vattensjuka ängar till stor bördighetAnonym
1777, sept

SÄTT AT UTAN KOSTNAD UPDRIFWA SUMPIGA OCH WATTENSKUKA ÄNGAR TIL STOR BÖRDIGHET

Är ängen vattensjuk och mossbelupen blandas frö av Festuca Fluitans eller mannagräs med god mylla och sås strax efter höanden. Rötterna och brodden utvecklas under vattnet och ängen är efter 2-3 år överväxt med detta gräs. Fröna är desamma som utlänningarna mal mannagryn av.

----------------------------
 
0156Sätt att förvara små gröna ärterAnonym
1777, sept

SÄTT AT FÖRWARA SMÅ GRÖNA ÄRTER

Späda ärter plockas på morgonen, innan solen går upp. De spritas, förvälls och kyls i kallt vatten. Torkas på ett såll över asksmörja i 6 timmar. Förvaras i papperspåsar i torrt rum.

----------------------------
 
0157BotemedelAnonym
1777, sept

BOTEMEDEL

Ett medel mot sår, blessyrer och kontusioner är att lägga ett plåster av honung. Är såret djupt bytes plåstret efter några timmar. Såret får inte tvättas. Något stillande medel t.ex. socker får inte läggas på. Kuren är fullkomlig inom 24 timmar.

----------------------------
 
0158MaskAnonym
1777, sept

BOTEMEDEL

Skalet av en halv pomerans läggs i blöt i vitt franskt vin och ges till barnet om morgonen. Fortsättes några dagar. Är personen vuxen tas hela skalet.

----------------------------